Перейти до вмісту

SLICE OF LIVING

Єдина панель

Мистецька естетика в основі дизайну єдиної панелі

У контексті дизайну помешкання телевізор може відігравати роль витвору мистецтва. Ми втілили цю ідею в інноваційному дизайні телевізорів Sony, що наповнюють атмосферу помешкання творчою енергією.

Серія A1

Неповторна витонченість дизайну єдиної панелі

Концепція Slice of Living базується на елементах і стилях, що утворюють класичний "ідеальний" образ житлової кімнати. Але їх поєднано в новий спосіб, завдяки якому телевізор гармонійно вписується в дизайн помешкання. Ми хотіли показати основоположну сутність цього бачення та вивести естетику телевізорів за межі їхньої звичної ролі як предмета інтер’єру. Так народилася концепція єдиної панелі, у якій весь виріб зведено до однієї простої та стильної панелі, що сприймається як самобутній витвір мистецтва. У цій концепції немає місця стандартним підходам до дизайну. Працюючи над дизайном, покликаним трансформувати помешкання, ми зрозуміли, що маємо перетворити телевізор на предмет мистецтва.

Чисте втілення простоти

Роль мистецтва не обмежується зовнішньою красою, воно має передавати глядачам певні враження. Ця ідея стала головним мотивом під час роботи над дизайном цього нового телевізора. Розробляючи концепцію простої естетики мінімалізму, втіленої в єдиній панелі, ми вирішили скористатися перевагами технології OLED і помістити всі необхідні функції безпосередньо в дисплей, адже це дало б змогу відмовитися від інших елементів конструкції, скажімо, динаміків, рамки дисплея або підставки. Під час роботи над аудіокомпонентами ми перенесли звук у дисплей за допомогою нової технології, що відтворює звук безпосередньо через вібрації екрана, поєднуючи візуальний і акустичний виміри в єдиній панелі дисплея. Телевізор мав гарно вписуватися в інтер’єр також у настінній конфігурації, тож ми звели всю конструкцію до мінімуму – тільки панель дисплея й допоміжна задня панель. Об’єднавши зображення, звук і естетику дизайну в одне ціле, ми отримали чисте втілення концепції єдиної панелі, у якій є все необхідне.

У пошуках бездоганної простоти для бездоганних вражень від перегляду

Наше завдання полягало в тому, щоб забезпечити бездоганні враження від перегляду. Ми зосередилися на простому запитанні: якими є елементи дисплея на фундаментальному рівні? На певному етапі ми відмовилися від звичної конструкції телевізора, що має дисплей у рамці та підставку, і розробили принципово нову форму, яка дає змогу докорінно змінити бачення користувачів. Ми розглядали зміну дизайну як спосіб вплинути на те, яким люди уявляють своє помешкання. Працюючи над цією естетичною трансформацією, ми зробили ставку на максимальну простоту та незрівнянні враження від перегляду. Цей дизайн має відкрити безліч нових можливостей в оформленні помешкання.

Tako (Тако), головний креативний директор

Скло як засіб підсилення краси структури

Концепція єдиної панелі спрямована на усунення всіх зайвих елементів конструкції, завдяки чому користувачі зможуть краще зосередитися на перегляді. Проектуючи таку мінімалістську структуру, ми повернулися до першого кроку та повністю змінили конструкцію телевізора. Наприклад, телевізор вдалося зробити тоншим завдяки тому, що ми перемістили субстрат і роз’єми, зазвичай розміщені на задній поверхні телевізора, безпосередньо в задню допоміжну панель. Скляне покриття зміцнює конструкцію, надаючи їй вишуканого глянцевого блиску. Концепція єдиної панелі є всебічною. Задню панель телевізора ми зробили якомога вужчою, щоб корпус не привертав увагу, навіть якщо дивитися під кутом. Іншим важливим завданням було відрегулювати нахил дисплея так, щоб конструкція виглядала природно та була зручною для глядачів. Усі ці окремі елементи поєдналися в одній тонкій панелі, формуючи повноцінний лаконічний дизайн. Цей телевізор нагадує справжній витвір мистецтва та втілює універсальну естетику, завдяки якій він вписується в різні інтер’єри та в різних конфігураціях – на стіні, на пласкій поверхні, у будь-якому місці помешкання.

Телевізор Sony A1
Телевізор Sony A1
Телевізор Sony A1
Телевізор Sony A1

Поєднання матеріалів у гармонії з інтер’єром

Унікальне поєднання зображення й звуку в цьому телевізорі має відповідати вимогам сучасного помешкання. Важливими є кожна деталь і кожен вибраний матеріал. Для алюмінієвої обшивки бічних граней ми підібрали ідеальну технологію на базі фарбування й хімічного полірування, надавши металевій поверхні м’якого блиску, який чудово гармоніює зі склом. Наші дизайнери також змінили конструкцію вібраційних динаміків, розташованих по центру задньої панелі телевізора, створивши суцільну горизонтальну панель з алюмінієвими елементами. Такий дизайн дає змогу забезпечити ідеальний звук і зробити конструкцію телевізора візуально тоншою й водночас міцнішою. Підставку телевізора оздоблено тканиною, м’яка текстура якої контрастує зі склом і підсилює ефект об’ємного звуку, приглушуючи звучання басів із розміщеного на задній панелі сабвуфера. Завдяки застосуванню кількох різних матеріалів, що найчастіше використовуються в оформленні помешкань, – тканина, скло й алюміній, – телевізор виглядає природно в будь-якому інтер’єрі.

Командна робота як запорука успіху

Працюючи над концепцією єдиної панелі, ми обрали одну ключову ідею – це простота. Простими мали бути форма й кожна деталь. Але створити таку оптимальну конструкцію було нелегко, зважаючи на те, скільки в ній різноманітних елементів. Довелося докласти зусиль, щоб відшукати потрібний баланс між різними матеріалами та гармонійно поєднати текстури, помістити великий сабвуфер у новій тоншій формі, придумати спосіб організувати кабелі так, щоб це було зручно й виглядало красиво з усіх боків. Усі члени команди, від дизайнерів до інженерів, злагоджено працювали над вирішенням усіх проблем і зуміли створити бездоганний дизайн цього телевізора.

Кувао (Kuwao), дизайнер

Зображення, звук і зовнішній вигляд – ось єдині й невіддільні елементи в основі нової концепції дизайну телевізорів Sony, реалізованої через простоту форми та змісту для створення неперевершених вражень від перегляду. Подібно до того, як мистецький твір формує атмосферу виставкового залу, концепція єдиної панелі змінює роль телевізора в інтер’єрі.